Groene aanslag verwijder je simpel en makkelijk met deze tien tips
- Nieuws
- Groene aanslag verwijder je simpel en makkelijk met deze tien tips
[AVROTROS] De lente komt er weer aan, de temperaturen gaan weer stijgen en het zonnetje is steeds vaker aanwezig. Het wordt dus tijd om je tuin klaar te maken voor de lente. Een onderdeel daarvan is het verwijderen van groene aanslag. Hoe verwijder je dat? We hebben tips van de expert en luisteraars!
Groene aanslag verwijder je simpel en makkelijk met deze tien tips
Groene aanslag is een natuurlijke groei van algen. Je ziet groene aanslag met name op plekken waar weinig zonlicht komt. Juist als de dagen korter worden en het vaker regent zie je dat je mooie terras of schutting groener en groener wordt. Gelukkig kan je er wat aan doen. We stelden onze vrienden op WhatsApp en gebruikers van de Radar App hoe zij groene aanslag verwijderen en de respons was enorm! We kregen maar liefst 200 reacties binnen. Zij stuurden ons onderstaande tips door.
Tips
- De meest gehoorde tip was die van de schoonmaakazijn. Het merendeel van de consumenten die op onze vraag reageerden gebruiken schoonmaakazijn of andere azijn. Sommige mensen mengen dit met andere producten zoals soda. Laat de azijn wel goed inwerken en na enkele dagen zal de groene aanslag vanzelf verdwijnen. Je kan dit het best doen als het lekker zonnig is, want dan kan de azijn het best intrekken.
- Biotex kregen we ook regelmatig door als tip. De enzymen in Biotex zorgen ervoor dat je snel van die vervelende groene aanslag af bent.
- Gebruik je afvalwater! Stel je hebt lekker je huis schoongemaakt met allesreiniger. Gooi die vuile emmer niet weg, maar gebruik hem om je groene aanslag mee te verwijderen. Je moet overigens dan wel biologische allesreiniger hebben gebruikt. Dat is namelijk veel beter voor het milieu.
- Bij de bouwmarkt kan je voegenzand kopen. Dit fijne zand strooi je over de groene tegels, bezem het uit en het zand schuurt het mos weg. Zo zijn je voegen ook weer gevuld.
- Eric stuurde ons een andere veelgehoorde tip door, namelijk die van de hogedrukspuit. Daarmee verwijder je moeiteloos de groene aanslag. Let er wel op dat je hogedrukspuit geen hogere druk heeft dan 60-70 bar, dan spuit je ook niet de kiemen van de beplanting open. Verder moet je oppassen met poreuze stenen. Als je met teveel druk spuit dan kunnen de poriën open gaan en ben je volgend jaar verder van huis. Houd afstand dus bij het spuiten! Tip voor het spuiten op tegels: gebruik een roterende wasborstel dan wordt je zelf ook niet zo smerig.
- We kregen ook nog een tip van Henk. Hij gebruikt Dasty, dat is een ontvetter die hij ook in de keuken gebruikt bij de afzuigkap. Bij droog weer besproeit hij zijn tegels met Dasty en dan verdwijnt het als sneeuw voor de zon.
- Je kan ook strooizout gebruiken. Veel consumenten stuurden ons deze tip door. Je kan strooizout vermengen met lauw water in een gieter. Daarnaast kan je de strooizout ook zo uitstrooien. Veel mensen ervaren dat als ze dat tijdens een strenge winter doen, ze bij aanvang van de lente minder last hebben. Let op: strooizout is geen handig idee als je tegels hebt die gecoat zijn. De toplaag wordt hierdoor aangetast.
- Pak een emmer warm water, voeg er een scheutje groene zeep aan toe en laat dit een half uurtje intrekken. Schrob vervolgens met een harde bezem en spoel na met water.
- Sander stuurde ons via de app van NPO Radio 1 nog een tip door. Hij gebruikt vaatwastabletten van Dreft. Met goed heet water en een afwasborstel schrobt hij er lekker op los. Het gebruik van vaatwastabletten is niet alleen duur, maar ook niet goed voor het milieu.
- Eveneens via de NPO Radio 1 app lazen we de tip van iemand die het kookwater van de piepers bewaart om groene aanslag te verwijderen. Waarom weggooien in de gootsteen als je dit er ook mee kan doen inderdaad?
Wat zegt de expert over bovenstaande tips?
Bert Moelee is eigenaar van De Tuinexpert. Hij weet als geen ander hoe je van groene aanslag af komt. Hij is geen fan van chemische middeltjes zoals wasmiddel of chloor. Moelee: "Het kan nooit goed zijn voor je planten en de kleur van je bestratingmateriaal wordt er valer van." Zelf gebruikt hij een middeltje met de naam Biomos. Dat mengt hij met water (100 op 1 deel Biomos) en zo krijgt hij zijn tegels en schutting weer mooi schoon. Doordat het verdund is, is het niet agressief voor de ondergrond.
Materiaalsoort
Moelee adviseert ook om vooraf goed te kijken naar het materiaalsoort. Sommige materiaalsoorten zijn gevoeliger voor groene aanslag dan anderen. Ook kan je kiezen voor een materiaal met een coating. Dit voorkomt, niet 100%, dat er groene aanslag ontstaat. Laat je dus goed voorlichten als je een nieuw terras gaat aanleggen of een nieuwe schutting gaat plaatsen.
Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
Video niet beschikbaar