Binnenland

Zonnepanelen zijn niet automatisch verzekerd

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonnepanelen zijn niet automatisch verzekerd

[AVROTROS] Steeds meer mensen investeren in zonnepanelen op hun dak. Dat is een investering van een paar duizend euro. Je wil je dure panelen verzekeren tegen schade bij storm of hagel, maar ook tegen diefstal. Hoe doe je dat? Zijn zonnepanelen automatisch meeverzekerd in de opstalverzekering?

Zonnepanelen zijn niet automatisch verzekerd



Zonnepanelen kunnen geplaatst worden op platte daken, maar ook op schuine daken. Afhankelijk van het type dak wordt bekeken hoe de panelen vastgezet worden. Harm Holierbroek oriënteert zich op de aanschaf van zonnepanelen en ontdekte dat zonnepanelen op een plat dak nooit vastgemaakt worden, omdat er dan schade aan het dak opstaat. Dat zou lekkage tot gevolg zou kunnen hebben. "Aangezien er in Nederland inmiddels vele zonnepaneleninstallaties op platte daken zijn 'weggelegd' verbaas ik me er over dat dit 'probleem' nog niet eerder is onderkend", zegt Harm.

Gedekt in verzekering?

Om duidelijkheid te scheppen rond het verzekeren van zonnepanelen, belden we met een aantal verzekeringsmaatschappijen en vaak wordt dan direct de opstalverzekering genoemd. Wanneer de zonnepanelen aan de eigen woning zijn vastgemaakt, vallen ze in de regel onder de opstalverzekering. Dan geldt immers dat ze bij het onroerend goed horen. Belangrijk is wel om bij de verzekeringsmaatschappij goed te informeren welke dekking de zonnepanelen hebben. Soms is de manier van montage van invloed op de dekking. Een verschil van vastklikken of vastschroeven kan een verandering in de dekking veroorzaken. De term die gehanteerd wordt, is 'aard– en nagelvast'. De verzekeraars die wij spraken verwezen naar de voorwaarden van de opstalverzekering. Niet elke verzekeraar heeft standaard zonnepanelen gedekt in de opstalverzekering.

Diefstal

Als zonnepanelen op platte daken staan, is er nog een aantal zaken waar je op moet letten. Opnieuw is belangrijk hoe de zonnepanelen bevestigd zijn. Soms staan de panelen 'los' op een plat dak of zijn ze verzwaard met ballast (vaak tegels). Dan zijn ze dus niet 'aard– en nagelvast' verankerd en kan dat problemen opleveren bij het verzekeren ervan. Bovendien kan het voor dieven gemakkelijk zijn om de panelen te stelen, want ze tillen ze zo van het dak af. Hoe toon je dan braakschade aan? Check bij je verzekeringsmaatschappij hoe zij omgaan met eventuele diefstal van je panelen. Er bestaan polissen waarbij dekking bij diefstal pas geldt als de panelen op tenminste de tweede verdieping staan. Suzan Samson is van vergelijkingssite Independer en zegt dat het erg belangrijk is dat de consument zelf actief onderzoekt hoe de panelen verzekerd zijn. "Het is goed om je voor de aanschaf van de panelen ook te laten voorlichten over de verzekering van de panelen, dat zou je bij het kopen van een nieuwe auto ook doen."

Let op als je huurder bent

Wat nu wanneer je een woning huurt en niet de eigenaar van het pand bent, maar wel de eigenaar van de zonnepanelen? Dan vallen de panelen onder een andere verzekering en moet je de voorwaarden van je inboedelverzekering na lopen. Vaak kun je met de verzekeraar overleggen om een aanpassing of extra paragraaf toe te voegen voor de verzekering van de panelen. Je zult dan meestal wel een iets hogere premie moeten gaan betalen, omdat de waarde van je inboedel dan hoger ligt.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie