12 zeer handige tips om je diepvries te ontdooien
- Nieuws
- 12 zeer handige tips om je diepvries te ontdooien
[AVROTROS] Een diepvriezer vol met ijs is een doorn in het oog voor veel consumenten. Niets zo vervelend wanneer je je lades niet meer normaal dicht kan doen. Hoe kom je van al dat ijs af? We zetten twaalf zeer handige tips voor je op een rijtje hoe jij dat het makkelijkst doet.
'Hoe ontdooi jij je diepvries?' Die vraag stelden we aan onze vrienden op WhatsApp en daar werd massaal op gereageerd.
12 zeer handige tips om je diepvries te ontdooien
Tips
- Het meest gehoorde antwoord is om een bak of pan met heet water in de diepvries te zetten. AliB doet dit elk jaar als het gaat vriezen. Ze zet dan de inhoud buiten in de vrieskou en plaatst vervolgens emmers heet water in de vriezer. Na vijftien minuten met een gesloten deur verwijdert ze het ijs en maakt ze alles droog. Marcel gebruikt ook een pan met heet water, maar specifiek op 85 graden. Na tien minuten haalt hij al het ijs weg met een plastic plamuurmes.
- Jan laat weten dat hij de deur van de diepvries openzet en er een ventilator voor zet. Bij hem is alles in tien minuten ontdooid. Ook Marion doet dit. Ze legt handdoeken op de bodem van de diepvries om het smeltwater op te vangen. Ze vindt dit een snellere, makkelijkere en veiligere manier dan heet water in pannen in de diepvries.
- Aad maakt gebruikt van een ventilatorkachel. Binnen een half uur is zijn hele diepvries ontdooid. Petra gebruikt ook een kachel, namelijk een heteluchtkachel. Ook zij zet een half uur de kachel aan en zegt "klaar is Kees!" Petra eet wel eerst zoveel mogelijk de diepvries leeg.
- Marianne is slim en laat het al helemaal niet zo ver komen dat er een berg ijs in de diepvries ontstaat. Ze laat hem vanzelf ontdooien, maar gebruikt ook af en toe een schone plantensproeier met heet water erin.
- De verfbrander of föhn blijkt ook een populair hulpmiddel onder onze WhatsAppvrienden. Samen met de 'bak met heet water' is dit het populairste antwoord. DarthVader zet zijn verfbrander niet te hoog en "binnen een kwartier vallen de schotsen er af". Loes gebruikt en föhn en zegt: "Openzetten, laden eruit, even de föhn erdoor en klaar!". Overigens raadt Milieu Centraal het gebruik van een verfbrander niet aan. "Het is heel gevaarlijk, het is toch open vuur". Ook een haarföhn lijkt Puk van Meegeren, woordvoerder, niet erg veilig: "zo'n apparaat in een natte omgeving, als daar water gaat druppen en het komt op je föhn zou ik niet fijn vinden".
- Joke heeft een nieuwe diepvries waarop een functie zit die automatisch ontdooit. Handig!
- Suzan heeft een stoomreiniger. Ze haalt de diepvries leeg, zet de stoomreiniger aan en het ijs is zo gesmolten. Ook Rob en René doen dat "snel en gemakkelijk" met dit apparaat.
- Marjo heeft een andere tip. Zij legt natte handdoeken tegen de wanden, spoelt die uit en legt ze er weer tegenaan.
- Coby heeft tegenwoordig een diepvries met een no-frost-functie. Deze functie voorkomt dat er überhaupt ijsvorming ontstaat. Dat is nog eens een RadarTopTip!
- Kevin haalt eerst de stekker uit het stopcontact, wacht tot het ijs begint te smelten en gaat vervolgens aan de slag met een houten spatel. Hiermee krabt hij het ijs los. Het ijs gooit hij vervolgens in een emmer. "Zo heb je weinig last van het ijs dat gesmolten zou zijn!" Koelelementen zijn behoorlijk kwetsbaar en daarom is het niet zo'n goed idee om in de weer te gaan met een spatel, zegt Milieu Centraal.
- Bij Menno gaat het wat rigoureuzer. Menno gebruikt theelichtkaarsjes en een crème brûlée brander.
- Mat haalt gewoon de stekker uit het stopcontact en zet de deur open. Hij legt oude doeken voor de vriezer op de grond.
Voorkom een onnodig hoge energierekening!
Zo'n dikke laag ijs in je diepvries is niet al te best voor je energierekening. De diepvries moet namelijk harder werken door al het ijsvorming. We spraken met Puk van Meegeren, woordvoerder van Milieu Centraal. Hij zegt dat energieslurpers als een koelkast of diepvries de afgelopen jaren veel zuiniger geworden. Veel consumenten hebben nog oude apparaten thuis staan "omdat ze het nog doen". Veelgehoord is "waarom je iets zou vervangen als het niet aan vervanging toe is?" Van Meegeren zegt dat veel vriezers tegenwoordig allemaal een veel beter energielabel hebben en voorzien zijn van een no-frost-functie. Tip van Milieu Centraal: als je je oriënteert op een nieuwe vriezer kijk dan naar eentje met een A+++ label.
Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
Video niet beschikbaar