Buitenland

Spanjaarden willen terug naar huis, maar komen niet aan de bak

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Spanjaarden willen terug naar huis, maar komen niet aan de bak

Honderdduizenden Spanjaarden emigreerden de afgelopen jaren naar het buitenland, maar nu de economie aantrekt willen steeds meer Spanjaarden terug naar huis. Dat blijkt niet makkelijk.

Spanje werd zwaar getroffen door de economische crisis. De werkloosheid was hoog, onder jongeren zelfs bijna 50 procent. Het land was bijna failliet, maar werd gered door financiële steun van de EU.

Vanuit zijn huis in het Zuid-Spaanse Cordoba skypt loopbaanadviseur Sebastian Sanz met Blanca, een drieëndertig jarige Spaanse die tot voor kort in Ecuador werkte. "Ik heb Blanca tips gegeven over hoe ze haar cv aantrekkelijker kan maken voor Spaanse werkgevers", vertelt Sanz.

Blanca is én van de honderdduizenden Spanjaarden die tijdens de economische crisis het land verlieten omdat er geen werk meer was. Nu wil ze terug en daarom heeft ze contact opgenomen met Volvemos, een non-profit organisatie die geëmigreerde Spanjaarden helpt bij het vinden van werk in hun thuisland.

Team Volvemos

Steeds meer Spanjaarden willen terug naar huis

Sanz, een Fransman die zelf twaalf jaar geleden naar Spanje emigreerde, richtte anderhalf jaar geleden samen met Diego Ruiz del Arbol en Raul Gil Volvemos op. Diego en Raul woonden op dat moment allebei in Duitsland en merkten dat steeds meer Spanjaarden die ze daar kenden eigenlijk graag terug wilden. Daar kwam bij dat het voor het eerst na jaren van crisis, economisch weer een beetje beter ging in Spanje.

Een baan vinden in Spanje is niet makkelijk, want de werkloosheid is nog steeds ruim 18 procent. Tot nu toe hebben zesduizend Spanjaarden al contact gezocht met Volvemos omdat ze terug willen.

'Voor minder dan 1000 euro ga ik niet terug'

Eén van die zesduizend Spanjaarden is Eva (28), ze heeft een goede baan in de marketing in Londen. "Ik vind Londen een leuke stad, maar niet voor de lange termijn", legt ze uit terwijl ze staat te dringen voor de metro in Britse hoofdstad.

Het vinden van een baan in Spanje valt Eva vies tegen. Bovendien wil ze wel een redelijk salaris. "Voor een salaris van minder dan 1000 euro in de maand ga ik niet terug." Ondanks dat Eva zes jaar werkervaring in het buitenland heeft en goed Engels spreekt, is ze pas één keer uitgenodigd op een sollicitatiegesprek. En dat terwijl ze minstens honderd sollicitatiebrieven heeft verstuurd.

Spaanse werkgevers waarderen internationale ervaring niet

Eva heeft nog geen baan gevonden via Volvemos, maar Alberto Matia (45) al wel. Op het kantoor in Madrid waar hij werkt is hij druk bezig met mailtjes tikken, terwijl zijn collega’s in het Frans aan het bellen zijn. "Ik schrijf de hele dag door mailtjes in het Frans", vertelt hij.

Omdat hij geen werk vond in Spanje, vertrok Alberto Matia in 2014 naar Frankrijk. Anderhalf jaar later wilde hij terug. Dankzij de ervaring die hij in het buitenland op daar op deed, vond hij met de hulp van Volvemos een baan bij dit Frans-Spaanse consultancy bedrijf in Madrid.

Maar Matia denkt dat Spaanse werkgevers werkervaring in het buitenland over het algemeen niet genoeg waarderen. "Dat je terug verhuist naar Spanje betekent in hun ogen vaak dat je gefaald hebt."

Volvemos benadrukt belang terugkeer Spaans talent

Aan dat idee hoopt Volvemos nu iets te veranderen door kleine en middelgrote bedrijven ervan te overtuigen dat juist Spanjaarden die een tijd in het buitenland hebben gewerkt van grote waarde voor hen kunnen zijn. Zeker als ze zich meer op de internationale markt gaan richten.

Quote

Ik heb de gezelligheid van Spanje gemist

Terugkeerder Alberto Matia

Daarnaast probeert Volvemos gemeentes ervan te overtuigen dat ze moeten investeren in de terugkeer van Spaans talent. "De regering heeft hier tot nu toe weinig aan gedaan", vertelt Sanz. Terwijl het juist zo belangrijk is dat de geëmigreerde Spanjaarden weten dat ze Spanje niet vergeten.

Alberto Matia is in ieder geval heel blij dat hij terug is, vertelt hij op één van de volle terrasjes vlakbij zijn werk in Madrid. "Ik heb het rumoer en de vrolijkheid van Spanje gemist", vertelt hij. "Ik vind Frankrijk een triest en somber land. Mijn vrouw en ik verdienen nu 500 euro minder dan in Frankrijk. Maar ik ben nu wel veel gelukkiger."

Bekijk hier de reportage van Hagar Jobse:

Video niet beschikbaar


Ster advertentie
Ster advertentie