Verzekeraar keert niet uit bij ongeval door smartphone
- Nieuws
- Verzekeraar keert niet uit bij ongeval door smartphone
[EO] Verzekeraars willen meer inzage in het smartphone gebruik van automobilisten na een ongeval. Zat je te appen? Dan keren ze niet uit.
Jaap Stalenburg van verzekeringsmaatschappij TVM is er heel duidelijk over: verkeersdeelnemers die onder het rijden hun smartphone gebruiken, draaien zelf op voor de schade als zij een ongeluk veroorzaken.
Tijs schrikt: dus als ik app ben ik onverzekerd?
Verschillende organisaties waarschuwden in de voorbije weken dat het aantal ongelukken waarbij smartphonegebruik de oorzaak is in hoog tempo toeneemt. Verzekeraars willen paal en perk stellen aan dit verschijnsel en willen vaker afzien van het uitkeren van de schade.
Gaan de verzekeringen dan niet op de stoel van het strafrecht zitten? Bert Kabel, advocaat verkeersrecht, vindt van niet. “In de polis staat dat je je aan regel- en wetgeving moet houden. Als je dat niet doet, dan ben je niet verzekerd.”
Volgens Stalenburg weten te weinig automobilisten dit. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert pleit daarom voor een publiekscampagne. Daarin moet niet alleen worden gewaarschuwd voor het gevaar van appen in de auto, maar ook voor de consequenties.
Bewijs
Omdat het gebruik van een telefoon op dit moment moeilijk te bewijzen is, willen verzekeraars de bevoegdheid om telefoongegevens in te kunnen zien, zoals dat nu ook al kan al er alcohol in het spel is. Die wens gaat Kabel om privacyredenen te ver. “Ik snap best dat ze die gegevens willen bekijken, maar dat moet de politie dan doen en niet de verzekeraar.”