Achtergrond

Leon (20) is visueel beperkt en wil graag werken, maar wie helpt hem?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leon (20) is visueel beperkt en wil graag werken, maar wie helpt hem?

Leon is 20 jaar en visueel beperkt. Hij kan en wil graag aan het werk, maar krijgt daarvoor geen begeleiding. Dat moet anders, vindt voorzitter Femke Halsema van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Volgens haar worden gehandicapten gedupeerd door falende wetgeving.

"Ik vind het best moeilijk al die regelingen te begrijpen", zegt Leon in een reportage van De Ochtend op NPO Radio 1. Hij kreeg geen Wajong uitkering omdat hij met een stok had leren lopen en zelfstandig weer naar buiten kon. Daarnaast kon hij op een computer werken, dus zou hij ook weer het werkveld in kunnen. "Maar in het begin kon ik niet werken omdat ik veel te onzeker was. Ik durfde niet eens alleen naar de Albert Heijn, terwijl het vijf minuten lopen is."

Inmiddels is Leon wel toe aan werk, maar het is moeilijk om iets te vinden. Ook de begeleiding laat te wensen over, vertelt zijn moeder Betty. "Ik was bang dat we na een jaar revalideren in een zwart gat zouden vallen en dat is nu ook gebeurd. Na de revalidatie wordt verwacht dat je zelfstandig de maatschappij in kan, maar dat is totaal onmogelijk."

'Vooral kinderen en jongeren de dupe'

Femke Halsema zegt dit soort verhalen vaak te horen. Sinds 2015 is er nieuwe wetgeving voor gehandicapten, de opvolger voor de AWBZ. "Over het algemeen is dat een verbetering, maar er vallen ook veel gehandicapten tussen wal en schip," zegt Halsema.

Gehandicapten vallen onder de Wet Langdurige Zorg, maar daar kom je alleen in terecht als je voor de rest van je leven voor bijna alles wat je doet hulp nodig hebt. Voor veel gehandicapten geldt dat ze af en toe of voor een paar jaar hulp nodig hebben, en dan moeten ze naar de gemeente. Maar de gemeente stelt weer andere eisen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Vooral kinderen en jongeren zijn de dupe, zegt Halsema. "Jongeren vallen tot hun 18e in de jeugdwet, maar daarna is er eigenlijk geen goede bescherming voor ze." Als je net buiten de WLZ valt, maar ook geen recht hebt op WMO, krijg je geen hulp. "Dan moet je gaan zeuren bij allerlei instanties en dat is voor gehandicapten niet altijd even makkelijk."

'Begeleiding kan geld besparen'

Volgens Halsema kan betere begeleiding de overheid op lange termijn geld besparen. "Als je deze jongeren niet goed begeleid komen ze later in een uitkering terecht, en dan heb je op termijn alleen maar meer kosten. Ook heb je na verloop van tijd te maken met een geknakt mens, omdat hij geen kansen heeft gehad."

Halsema denkt dat kleine aanpassingen aan de wet voor grote veranderingen kunnen zorgen. "Zorg dat de jeugdwet doorloopt tot 21 jaar, zodat jongeren niet meteen in het diepe worden gegooid." In een persoonlijke brief roept ze vandaag fractievoorzitters op om daar verandering in te brengen. De brief wordt onder meer overhandigd aan PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom, die zelf een gehandicapte dochter heeft.


Bekijk hier het gesprek met Femke Halsema

Ster advertentie
Ster advertentie